Økologien kan bane vejen for gamle danske husdyrracer

Billede 1 billede 2 raavarerfragamledage4

Det var hovedkonklusionen på Økologisk Landsforenings netop afsluttede og meget succesfulde samt velbesøgte konference på Brandbjerg Højskole ved Jelling d. 26. 1. 2012 over temaet "Nye råvarer fra gamle dage". – En inspirationsdag for økologiske landmænd og virksomheder om potentiale og perspektiver for gamle danske husdyrracer i fremtidens økologiske fødevarer, som tiltrak mere end 80 deltagere.

Det finnes varierte rettsmidler. Alle rabattløsninger sparer penger, men de beste nettapoteker tilbyr bedre tilbud enn andre. Så det er viktig å lære om "http://viagra-norge.biz/viagra-online.html". Hva er de mest essensielle fakta du sikkert vet om å vurdere "Viagra"? Millioner av kunder kjøper online slike medisiner som Viagra. Hva vet du allerede om "Viagra uten resept Norge"? Noen nettsteder betaler oppmerksomhet til saker som "Viagra på nett". Hva er behandlinger slike sykdommer? Ta ikke utdaterte medisiner. Ta dem til ditt lokale apotek som vil avhende dem for deg.

”Nye Råvarer fra Gamle Dage”

Af Niels Kristen Stokholm,
Thorshøjgaard, Donningmølle.

Foto: Stig Benzon

BilledeFødevarerådgiver Henriette Winther fra Økologisk Landsforening indledte konferencen på smukkeste vis. Hun pointerede, at de gamle racer kan få ny relevans inden for den økologiske sektor. Ikke mindst kan strømningerne fra Det Nye Nordiske Køkken hjælpe til at de gamle racer får en vigtig afsætningsplatform. Endvidere talte hun om de oplagte økologiske forbrugergrupper, som man bør satse på: – De økologiske livsnydere som gerne vil forkæle sig selv med udsøgte produkter til ganen samt de idealistiske grønne forbrugere, som gerne vil støtte den gode sag for at gøre Verden bedre at leve i.

Med denne overskrift havde Økologisk Landsforening inviteret Økologiske Landmænd og Virksomheder til en Inspirationsdag på Brandbjerg Højskole ved Jelling om potentiale og perspektiver for Gamle Danske Husdyrracer i fremtidens økologiske fødevarer.

Undertegnede, der er formand for foreningen ”Den gamle Røde Danske Malkeko" og næstformand i foreningen "Gamle danske Husdyrracer" var inviteret til at give et 15 min. langt indlæg om den Røde Danske Malkeko.

Bortset fra den helt misvisende og uforstående overskrift blev det en inspirerende dag. Herom senere. Ifølge overskriften måtte man forvente, at man havde fundet dybfrosne gamle danske husdyrracer i den Sibiriske tundra, side om side med Mammutten og at disse nu kunne leveres som nye råvarer fra gamle dage.

raavarerfragamledage6Økologisk Landsforenings konference blev holdt i en smuk stemning med levende lys og blomster til at skabe en fredfyldt atmosfære omkring indlægsholdere og mødedeltagere.

Men mange af dagens indlæg var en appel til de økologiske og biodynamiske avlere om at hjælpe med til at bevare de gamle husdyrracer i deres oprindelige miljø for herved at sikre at deres egenskaber ikke ændres og dermed går tabt. Den nye epigenetiske forskning viser nemlig, at en ændring af det miljø husdyrene befinder sig i og en ændring af det foder de indtager og en ændring af den måde man opstalder dem på og den måde de omgås hinanden og deres kalve på - at alt dette med tiden vil ændre generne. Så skal man bevare husdyr med fortidens gener, må man bevare dem i deres oprindelige miljø.

raavarerfragamledage7Kvægbrugskonsulent Thorkild Nissen fokuserede på de ældre racers lavere ydelser, men gode kvaliteter, som økologien bør drage nytte af. For at visualisere tingene havde han lavet en flot power point præsentation, "Hvordan passer de gamle racer i det økologiske landbrug?".

Derfor gik appellen til de økologiske avlere ikke blot på at hjælpe med til at bevare de gamle husdyrracer, men på at bevare dem i deres oprindelige miljø med alt hvad dertil hører. Det oprindelige miljø vil også sige den oprindelige mangfoldighed af planter i deres foder. Bliver dette på ny praktiseret kan vi se frem til en tid, hvor fødevarer fra vore gamle husdyrracer kan få en kvalitet, der kan sammenlignes med den kvalitet de havde i den gamle danske og nordiske landbrugskultur. På den måde kan det Ny Nordiske Køkken også blive beriget med kvalitetsfødevarer fra vore gamle nordiske husdyrracer. At sammenligne denne kvalitet med kvaliteten af fødevarer fra husdyr fra det moderne industrilandbrug, det må være en af de største opgaver for fremtidens ernæringsforskere.

Mange af de unge økologer og biodynamikere er ildsjæle. Det må være vort håb for fremtiden at mange af disse talenter vil vie deres liv til at bevare de gamle husdyrracer på den mest optimale måde - ikke blot for dyrenes skyld, men også for at vi mennesker kan få de mest optimale dyriske fødevarer.

www.okoviden.dk


Præsentation v. Thorkild Nissen (PowerPoint)

Billede

Hvad gør en kok, når han finder ud af, at hans MAC-USB-nøgle med billeder af alle de lækre retter man kan lave af sortbroget gris, ikke passer til foredragssalens IT-system ? – Han bruger blot Økologisk Landsforenings arrangør, Henriette Winther, som stativ for sin medbragte bærbare computer, så billederne alligevel kan vises. Når så dem på de bagerste rækker i foredragssalen klager over, at de ikke kan se om der vises flæskesteg eller skipperlabskovs, ja så vandrer den hjælpsomme Henriette blot ned til dem og lader den bærbare gå rundt, så alle er tilfredse.

Gå til toppen

logo